Dupa 100 de ani…

 

Am ajuns, probabil nu intamplator, si in fosta localitate Bintinti de langa Orastie, undeva la 35 km de Deva, unde s-a nascut, a crescut si a zburat inginerul roman, inventator si pionier al aviatiei romane si mondiale Aurel Vlaicu. In memoria sa, comuna Bintinti se numeste astazi Aurel Vlaicu.

Acum mai bine de 100 de ani, in 1908, Aurel Vlaicu construieste un planor la Bintinti cu care efectueaza mai multe zboruri. Pare-se ca a efectuat zboruri de pe izlazul satului inclusiv cu avioanele de constructie proprie Vlaicu I si Vlaicu II.

Isi frange aripile la 13 septembrie 1913, pe campul de la Banesti, langa Campina, trecandu-si astfel numele in Cartea de Aur a Aviatiei Romanesti si Mondiale.

Batranii satului nu isi amintesc insa sa se fi zburat de pe izlazul comunei de la Aurel Vlaicu incoace, dupa cum nu isi amintesc nici pilotii Aeroclubului Romaniei de la Deva. Intr-adevar, izlazul nu este perfect, existand denivelari care ar ingreuna ori ar face chiar imposibila decolarea aparatelor de zbor, chiar si a paramotorului triciclu care opereaza la viteze mici.

In schimb, decolarea de pe picioare cu paramotorul de pe fostul aerodrom improvizat de Aurel Vlaicu este una lejera, care nu implica nici un fel de risc.

Nu stiu daca este o informatie intocmai reala, in sensul de a nu se mai fi decolat de la Aurel Vlaicu incoace de pe izlazul satului, dar daca asa este, onoarea care mi s-a oferit de a zbura chiar din acel loc este coplesitoare.

Dar nu zborul meu era ideea, ci organizarea celei de a IV-a editii a Cupei Aurel Vlaicu la Paramotor chiar pe locul unde Aurel Vlaicu a zburat acum mai bine de 100 de ani.

Salut astfel initiativa domnului primar a statiunii Geoagiu, prof. Valean Ioan, de care apartine si localitatea Aurel Vlaicu, respectiv a domnului deputat Mircia Muntean, care doresc ca aceasta competitie sa aiba loc si se ridice la un inalt standard.

Desi in anii precenti Cupa Aurel Vlaicu s-a organizat pe aerodromul Aeroclubului Deva, consider ca mutarea acesteia pe campul unde Aurel Vlaicu a zburat ar fi un prilej de aducere aminte si cinstire a marelui zburator roman.

Astfel, in memoria marelui aviator, in perioada 13-15 septembrie 2013, la 100 de ani de la trecerea sa in eternitate, Primaria Geoagiu si Aeroclubul Romaniei, cu sprijinul Centrului de Strategii Aplicate si AS Phoenix Club 89, vor organiza o actiune aeronautica la clasa paramotor, o competitie atipica de fotografie aeriana, care vine in intampinarea proiectului “România văzută din Paramotor”, ce urmăreşte punerea în valoare a obiectivelor turistice naţionale, într-un mod inedit, prin fotografierea lor din zbor, cu aparate fotografice de înaltă rezoluţie. Zborurile urmeaza sa se desfasoare pe raza localitatii Aurel Vlaicu.

http://romaniadinparamotor.wordpress.com/

Dupa actiune, fotografiile urmeaza sa fie incarcate pe reteaua de socializare FB iar cele mai multe aprecieri vor determina castigatorul competitiei.

Si pentru ca Zilele localitatii Aurel Vlaicu sunt in intervalul 13-15 septembrie, concomitent cu competitia noastra, voia buna si zambetul de pe fetele noastre cu siguranta nu vor lipsi, dupa cum nu vor lipsi nici baile termale, prin care s-a facut remarcata aceasta superba zona turistica de interes national.

 

DSC_0194 DSC_0197 DSC_0198 DSC_0199 DSC_0200 DSC_0209 DSC_0208 DSC_0207 DSC_0205 DSC_0204 DSC_0212 DSC_0217 DSC_0221 DSC_0223 DSC_0224 DSC_0225 DSC_0228 DSC_0231 DSC_0232 DSC_0233 DSC_0237

Categorii: Fără categorie | 1 comentariu

Navigare în articol

Un gând despre „Dupa 100 de ani…

  1. Super, felicitari pentru initiativa si daruire!

Lasă un comentariu

Blog la WordPress.com. Tema: Adventure Journal de Contexture International.